TECHNICAL MANAGEMENT TEAM (TMT)
||Paul Wagner / Trevor Conder
||David Swank / Steve Haeseker
||Erick Van Dyke
||Russ Kiefer / Lance Hebdon
||Jim Litchfield / Brian Marotz
||Sue Ireland / Billy Barquin
||Brent Nichols / Andy Miller
||Sheri Sears / Keith Wolf
||Jay Hesse / Dave Statler
||Tom Lorz (CRITFC)
||Jen Graham / Bobby Brunoe
||Joel Fenolio / Chris Runyan
||Tony Norris / Scott Bettin / Eve James
||Doug Baus / Julie Ammann / Lisa Wright
COLUMBIA RIVER REGIONAL FORUM
Technical Management Team
Annual Review of Lessons Learned
Wednesday, December 19, 2018
9:00 am - 4:00 pm
Columbia River Inter-Tribal Fish Commission 5th Floor - Celilo Room
Lloyd 700 Building, 700 NE Multnomah St, Portland, OR 97232
The timing of agenda items are offered as a guide for the day. Depending on information presented and group dynamics it may compress or expand.
Purpose: To provide an opportunity for TMT members and other interested parties to step out of the regular meeting format,
review the year and selected management decisions and operations of the 2018 season, and learn lessons that might enhance choices and decision-making for 2019.
9:00 Welcome and Get Settled - DS Consulting Facilitation Team
9:15 Spring 2018 Flow Conditions
Spring 2018 Flow Conditions Julie Ammann, US Army Corps of Engineers (10mins)
9:25 Rocks in the Bonneville Spillway
Bonneville Spillway and Rocks Laurie Ebner, US Army Corps of Engineers (30 mins)
9:55 2018 Retrospective of Total Dissolved Gas Lessons Learned
2018 Spring Spill Operations Dan Turner, US Army Corps of Engineers (30 mins)
10:25 Little Goose Adult Salmon Passage
Adult Spring Chinook Salmon Passage and Migration Behavior through the Lower Snake River (gas cap spill evaluation) - Daniel Deng - PNNL (20 mins)
Little Goose Dam - 2018 Operations - Lessons Learned - Doug Baus, US Army Corps of Engineers, Erick Van Dyke, OR Department of Fish & Wildlife,
Paul Wagner, National Oceanic and Atmospheric Admin (30 mins)
11:15 Break - 15 mins
11:30 Juvenile Salmon Transport & Reach Survival
Smolt Survival and Travel Time & Transportation Analyses - Steve Smith, NMFS Science Center (45mins)
12:15 Lunch (Available for $10, see below)
1:20 Lamprey Passage and Counts
Pacific Lamprey Passage in the Lower Columbia and Snake Rivers Dave Swank, US Fish & Wildlife (20 mins)
1:55 Juvenile and Adult Sockeye Update
Snake River Sockeye Salmon 2018 juvenile and adult update John Powell, ID Fish & Game (45mins)
2:40 Break - 20 mins
3:00 2019 Forecast & NOAAs Long-Range Forecast
Winter 2018-2019 Climate Forecast - Kyle Dittmer, Columbia River Inter-Tribal Fish Commission (30 mins)
3:30 Lessons Learned from 2018
As a group, reflect on the last year of TMT conversations, coordination, operations, and outcomes.
1. What lessons learned would be helpful to carry forward into future years?
2. What did TMT do well?
3. What would you like to do differently next year?
Light snacks, coffee/tea and a catered lunch will be provided for those who RSVP in advance.
A $10 contribution is required for lunch - vegetarian and meat options will be available.
Please bring cash or a check made out to DS Consulting.